Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Διαδραστικές παρουσιάσεις με το Genially

Το Genially είναι ένα online εργαλείο που ενδείκνυται για ελκυστικές παρουσιάσεις αφού συνδυάζει την αλληλεπίδραση, το animation και την ενσωμάτωση. Όλες οι δυνατότητες του εργαλείου δεν είναι δωρεάν καθώς για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να αναβαθμίσετε στην PREMIUM έκδοση (δεν χρειάζεται να το κάνετε στο πλαίσιο του σεμιναρίου). Ωστόσο, οι δωρεάν επιλογές είναι αρκετές για να φτιάξετε μια αλληλεπιδραστική παρουσίαση. Η δημιουργία λογαριασμού (Create your free account) γίνεται στον ιστότοπο https://www.genial.ly είτε μέσω email, είτε μέσω άλλων λογαριασμών (Google, LinkedIn, Twitter, Office 365, Facebook). Αφού επιλέξετε τον τομέα εργασίας σας

και το προφίλ σας (πατώντας κάθε φορά και το κουμπί ΝΕΧΤ)

είστε έτοιμοι να φτιάξετε την πρώτη σας παρουσίαση (Presentation) στο Genially. Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε και σε άλλες μορφές δημιουργίας, οι οποίες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα, που προσφέρει το εργαλείο.

Επιλέγοντας τη δημιουργία παρουσίασης (Presentation) μας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουμε ένα έτοιμο Template το οποίο μπορούμε να επεξεργαστούμε, ένα κενό (Basic template Presentation) ή ακόμα και να εισάγουμε αρχείο ppt (Import PowerPoint).

Επιλέγετε το template που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ενώ στη συνέχεια σας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξετε το πλήθος και τη μορφή που θέλετε να έχουν οι διάφανειες της παρουσίασης (Select the pages you want to create), συνεχίζετε πατώντας ADD κι αν όλα πάνε καλά θα δείτε το περιβάλλον επεξεργασίας του Genially.

Ο χώρος επεξεργασίας του Genially περιλαμβάνει:

α) το οριζόντιο μενού με εργαλεία από αριστερά προς τα δεξιά Undo, Redo, Saved (μην ξεχνάτε όσο δουλεύετε να το χρησιμοποιείτε γιατί δεν γίνεται πάντα αυτόματα η αποθήκευση· στην περίπτωση αυτή βλέπουμε το μήνυμα Unsaved changes), Title, Draft/Private/Public, UPGRATE TO PREMIUM, Collaborators (για ομαδοσυνεργατική παρουσίαση), Preview, ALL SET! (πριν διαμοιραστούμε την παρουσίαση δηλαδή όταν αυτή είναι σε κατάσταση Draft) ή PRESENT (αφού έχουμε διαμοιραστεί δημόσια την παρουσίαση· στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση Private παρέχεται στην PREMIUM έκδοση), ενώ στο γρανάζι μπορούμε να δούμε επιπλέον πληροφορίες κυρίως για τον διαμοιρασμό μετατρέποντας την ιδιωτικότητα (Privacy) σε PUBLIC ONLINE.

β) την αριστερή στήλη πρώτα με το Panel (που με οδηγεί στα έργα που έχω φτιάξει) και, στη συνέχεια, με τα εργαλεία που μπορώ να προσθέσω (Text, Image, Resources, Interactive elements, Smartblocks, Insert, Background, Pages). 


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα να ηχογραφήσω και να εισάγω ένα μήνυμα σε κάθε διαφάνεια (Import -> Record an audio) αλλά και η ονομασία των διαφανειών (Pages). Ακόμη, εισάγοντας Interactive elements μπορούμε να δώσουμε σε κάθε διαφάνεια επιπλέον πληροφορίες. Συγκεκριμένα, με το αριστερό κουμπί μπορώ να προσθέσω περιεχόμενο (TOOLTIP, WINDOW) και τη δυνατότητα για μετάβαση σε σελίδα (GO TO PAGE) ή σύνδεσμο (LINK), με το μεσαίο κουμπί μπορώ να προσθέσω animation, κατεύθυνση και εφέ, ενώ με το δεξιό κουμπί μπορώ να αντικαταστήσω το εικονίδιο του Interactive element με κάποιο πιο αντιπροσωπευτικό.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μπορώ να βλέπω σε κάθε διαφάνεια που υπάρχουν Interactive elements για περαιτέρω πληροφορίες αν πατήσω το κουμπί που υπάρχει πάνω δεξιά στην οθόνη. Για παράδειγμα, στην επόμενη διαφάνεια υπάρχουν τέσσερα συνολικά διαδραστικά στοιχεία.

γ) τον βασικό χώρο επεξεργασίας κάθε διαφάνειας.

Όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας το μετατρέπουμε από το κουμπί ALL SET! σε PUBLIC ONLINE και μας εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο όπου μπορούμε να παρουσιάσουμε (PRESENT) ή να μοιραστούμε (SHARE) την παρουσίασή μας (το DOWNLOAD δεν παρέχεται στη δωρεάν έκδοση).

Στη συνέχεια, παρατίθεται μία παρουσίαση στο Genially.

Παραδοτέο: Μπορείτε να πειραματιστείτε φτιάχνοντας μια παρουσίαση με 5 τουλάχιστον διαφάνειες, 2 διαφορετικά background, 1 εικόνα, 1 κείμενο και 2 Interactive elements, ενώ προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και ήχο. Στη συνέχεια, πατήστε το ALL SET! κι έπειτα SHARE και υποβάλετε την εργασία επισυνάπτοντας τον σύνδεσμο της παρουσίασής σας ο οποίος θα πρέπει να είναι της μορφής 

https://view.genial.ly/5fd4fe9a37663f0d6c0455f4/presentation-e3-apostasews-sxolikh-ekpaideysh.

Καλή επιτυχία!

Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας έγινε στο πλαίσιο του σεμιναρίου μέσω moodle

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Το καλοκαίρι!

Book titled 'Το καλοκαίρι'Read this book made on StoryJumper

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: Από τη φωτογραφία στο animation

Η παρακάτω παρουσίαση αφορά τα υποθέματα του Πολιτιστικού Προγράμματος "Από τη φωτογραφία στο animation το οποίο υλοποιείται στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων κατά το σχολικό έτος 2020-2021.
Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιβάλλον του Prezi

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Εξισώσεις α βαθμού με το Learning Designer

Στο παρόν σχέδιο μαθήματος παρουσιάζεται η διδασκαλία εξισώσεων α βαθμού με τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης (θεωρία στο σπίτι, ασκήσεις στο σχολείο/online τάξη) μέσα από το περιβάλλον του Learning Designer. 
Για να μεταβείτε στο σχέδιο μαθήματος
κάνετε κλικ πάνω σε μία από τις εικόνες.
Το σχέδιο μαθήματος έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος MOOC

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Μήκος κύκλου-Εμβαδόν κυκλικού δίσκου

Το παρόν φύλλο εργασίας μελετάει τη μεταβολή του μήκους του κύκλου και του εμβαδού του κυκλικού δίσκου καθώς μεταβάλλεται η ακτίνα του κύκλου. Κάνετε κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε στο περιβάλλον του GeoGebra.


Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Γραμμικό Σύστημα 2x2

Το παρόν φύλλο εργασίας αφορά τη μελέτη του γραμμικού συστήματος. Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να δουλέψετε στο περιβάλλον του GeoGebra.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η έννοια της γραμμικής εξίσωσης

Το παρόν φύλλο εργασίας αφορά τη μελέτη της γραμμικής εξίσωσης αχ+βψ=γ. Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να δουλέψετε στο περιβάλλον του GeoGebra.


Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Κανονικό πολύγωνο


Το παρακάτω φύλλο εργασίας μελετάει το κανονικό πολύγωνο μεταβάλλοντας το πλήθος των πλευρών του. Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο περιβάλλον του GeoGebra.

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Εξίσωση β βαθμού

Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra απευθύνεται στους μαθητές της Γ Γυμνασίου και αφορά την εξίσωση βαθμού. 


Το παρακάτω βίντεο προσφέρεται για την καλύτερη μελέτη του υλικού.


Η εισαγωγική δραστηριότητα γίνεται στο περιβάλλον του Scratch όπως φαίνεται παρακάτω.


Στη συνέχεια, ακολουθεί η κυρίως δραστηριότητα στο περιβάλλον του GeoGebra. Αρχικά μελετάται η ελλιπής μορφή της εξίσωσης β βαθμού με α≠0 και β=0 ή γ=0.





Το επόμενο βίντεο προσφέρεται για την καλύτερη μελέτη της γενικής περίπτωσης εξίσωσης β βαθμού.



Ενώ το αντίστοιχο περιβάλλον στο λογισμικό είναι το ακόλουθο.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Παραγοντοποίηση Μέρος B

Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra αφορά τα δύο τελευταία βήματα της παραγοντοποίησης: το ανάπτυγμα τετραγώνου και το τριώνυμο.

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Παραγοντοποίηση Μέρος Α

Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra αφορά τα τρία πρώτα βήματα της παραγοντοποίησης: τον κοινό παράγοντα, την ομαδοποίηση και τη διαφορά τετραγώνων.


Για την καλύτερη μελέτη του φύλλου εργασίας μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Τριγωνομετρικοί αριθμοί οξείας γωνίας


Το βιβλίο GeoGebra (κάνετε κλικ πάνω στην παραπάνω εικόνα για να μεταφερθείτε) απευθύνεται στους μαθητές της Β Γυμνασίου μελετώντας την εφαπτομένη, το ημίτονο και το συνημίτονο οξείας γωνίας.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι

Το σπίτι μας είναι όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, όπου Π είναι η περίμετρος της πρόσοψής του. Θέλουμε να φτιάξουμε μία σοφίτα κι ο μηχανικός μας είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν η κλίση της σκεπής είναι πάνω από 50%. Να εξετάσετε αν μπορούμε να φτιάξουμε σοφίτα στο σπίτι μας. Προαιρετικά να βρείτε όλους τους τριγωνομετρικούς αριθμούς της γωνίας ω.

Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra.

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ο Συμβολισμός των χρωμάτων μέσα από τον εκάστοτε πολιτισμό

Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του επιμορφωτικού σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση" που υλοποίησε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑ.Κ.).

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Συνδυασμός Ταυτοτήτων


Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra απευθύνεται στους μαθητές της Γ Γυμνασίου και αφορά τον συνδυασμό των ταυτοτήτων.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Εξισώσεις α βαθμού


Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra απευθύνεται στους μαθητές της Β Γυμνασίου και αφορά τις εξισώσεις, ενώ υπάρχουν και δραστηριότητες που υπενθυμίζουν τις πράξεις των ρητών αριθμών.



Ακόμη, στο βίντεο που επισυνάπτεται υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες εργασίας.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Πυθαγόρειο Θεώρημα με το blendspace by tes

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιβάλλον του blendspace. Περιηγηθείτε στο μάθημα πατώντας το play και ακολουθώντας τις οδηγίες μελέτης.

Οδηγός μελέτης των ταυτοτήτων για τη Γ Γυμνασίου

Η ταυτότητα του τετραγώνου του αθροίσματος

Το παρακάτω φύλλο εργασίας στο περιβάλλον του GeoGebra απευθύνεται στους μαθητές της Γ Γυμνασίου, ενώ στο βίντεο που επισυνάπτεται υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες εργασίας.




Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Τα διαφημιστικά σποτ για την έναρξη της διδασκαλίας από απόσταση


Τα δύο σποτάκια απευθύνονται στους μαθητές μου, που φοιτούν στη Γ και τη Β Γυμνασίου αντίστοιχα, εγκαινιάζοντας την περίοδο της εκπαίδευσης από απόσταση. Βέβαια, με τη Β Γυμνασίου ήδη την εφαρμόζαμε, απλά θα αλλάξουμε πλατφόρμα χρησιμοποιώντας αυτή που προτείνει το υπουργείο. Για ένα τέτοιο εγχείρημα δύο βασικά συστατικά χρειάζονται: να είμαστε ο εαυτός μας και να καλλιεργήσουμε τη φαντασία μας. Καλή μας δύναμη!



Για την ιστορία: Μάλλον είναι διασκεδαστικός ο τρόπος που λέω την καλημέρα και αρέσει στα παιδιά!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Οι συναρτήσεις της ευθείας και της υπερβολής

Παρατίθενται στο περιβάλλον τους GeoGebra οι συναρτήσεις της ευθείας και της υπερβολής. Ειδικότερα, αρχικά γίνεται μελέτη της συνάρτησης y=αx+β, η οποία παριστάνει γραφικά μια ευθεία. Κάνετε κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε στο περιβάλλον του GeoGebra και μετακινήστε τους δρομείς α και β για να δείτε πως συμπεριφέρεται η συνάρτηση.
Στη συνέχεια, γίνεται η μελέτη των παράλληλων ευθείων, αυτών δηλαδή που έχουν την ίδια κλίση. Όμοια, κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιβάλλον του GeoGebra, μετακινήστε τους δρομείς α και β και παρατηρήστε ότι σε κάθε περίπτωση οι δύο ευθείες είναι παράλληλες.
Τέλος, γίνεται μελέτη για τη συνάρτηση της υπερβολής. Και πάλι με κλικ στην εικόνα μεταβαίνεται στο GeoGebra και μετακινήστε τον δρομέα α για να δείτε πως συμπεριφέρται η συνάρτηση.