Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Βαρκελώνη, Erasmus+ KA1

Στο πλαίσιο της διάχυσης της εμπειρίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 ατομικής κινητικότητας «Learning through arts and museums» στη Βαρκελώνη της Ισπανίας 21-25 Νοεμβρίου 2022 οι εκπαιδευτικοί Μαρία Χατζηγιώση, Βασιλική Λαλακίδου και Ευρυδίκη Παπαγιάννη αποτύπωσαν την εμπειρία τους την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023. Επισυνάπτεται η παρουσίαση στο Canva (κάντε κλικ πάνω στην παρακάτω φωτογραφία για να μεταβείτε στην παρουσίαση).

Erasmus+ KA3 Augmented Assessment

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ ΚΑ3: “Augmented Assessment» (ΑΞΟΝΑΣ EACEA/34/2019-Lot 1- Education and Training  PROJECT NUMBER –621517-EPP-1-2020-1-EL-EPPKA3-IPI-SOC-IN) το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Athens Lifelong Learning Institute συνεργάστηκαν με σκοπό τη χρήση εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας για την εκπαιδευτική ένταξη μαθητών/τριών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μεταναστευτικό/ προσφυγικό προφίλ). 

Στο παραπάνω πλαίσιο δημιουργήθηκαν έξι δραστηριότητες επαυξημένης αξιολόγησης για την Α Γυμνασίου στο μάθημα των Μαθηματικών οι οποίες μπορούν να σκαναριστούν με έξυπνο κινητό τηλέφωνο είτε με σαρωτή, είτε με zappar code κατεβάζοντας την εφαρμογή από το play store. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι δραστηριότητες αυτές και για να δείτε κάθε βίντεο επαυξημένης αξιολόγησης αφού σκανάρεται το αντίστοιχο εικονίδιο (σάρωσης ή zappar code) κρατήστε σταθερά το κινητό σας πάνω στη φωτογραφία.







Μπορείτε να μεταβείτε στον σύνδεσμο για να διαβάσετε την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και το αντίστοιχο αναστοχαστικό ημερολόγιο μετά το πέρας όλων των δραστηριοτήτων.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Roll-a-Miro project

Στο πλαίσιο της διάχυσης της εμπειρίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 ατομικής κινητικότητας «Learning through arts and museums» οι μαθητές του ομίλου «Μαθηματικά & Τέχνη» του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετείχαν στη δραστηριότητα Roll-a-Miro. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της δραστηριότητας τους δόθηκαν υλικά για να κατασκευάσουν ένα ζάρι και να ζωγραφίσουν το παραδοτέο τους. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, οι μαθητές κάθε φορά που έριχναν το ζάρι επέλεγαν το σχήμα κατά Miro που θα έχει το σώμα, το κεφάλι, τα μάτια, κλπ ενός χαρακτήρα (τα σχήματα του Miro φαίνονται στο Παράρτημα). Η διάρκεια του πρώτου μέρους του εργαστηρίου ήταν δύο ώρες.

Στο δεύτερο μέρος της δραστηριότητας (δίωρη κι αυτή) οι μαθητές έπρεπε να συνδέσουν τον χαρακτήρα που έφτιαξαν με μια ιστορία. Μάλιστα, πολλοί μαθητές που είχαν τελειώσει το κατασκευαστικό μέρος νωρίτερα δούλεψαν το κομμάτι της ιστορίας από το πρώτο δίωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η πρώτη φάση ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική για τους μαθητές, στη δεύτερη δυσκολεύτηκαν και προβληματίστηκαν. Υπήρξαν μαθητές που έφτιαξαν χαρακτήρες όπως ο ανώμαλος και ο νιγηριανός κι όταν έπρεπε να διηγηθούν την αντίστοιχη ιστορία εμφάνισαν ιδιαίτερη ευαισθησία (ενδεχόμενα και ενσυναίσθηση). Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση στην ολομέλεια και, μάλιστα, αναδείχθηκαν στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχει η κοινωνία μας για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες.

Η δραστηριότητα λειτούργησε θετικά τόσο για τους μαθητές όσο και για την εκπαιδευτικό της οποίας ο ρόλος ήταν καταλυτικός για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Επισυνάπτεται βίντεο με τα παραδοτέα των μαθητών.

Παράρτημα

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: https://www.sdcdm.org/sites/default/files/image5.png