Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη 2

Η επεξεργασία των έργων τέχνης έγινε με την τεχνική των τεσσάρων φάσεων του D. Perkins. Για το πρώτο κριτικό ερώτημα οι μαθητές επέλεξαν ανάμεσα στα εικαστικά τον «Γύρο του Κόσμου» του Α. Dargelas, κατέθεσαν τις σκέψεις τους ατομικά και στην συνέχεια αφού συνεργάστηκαν με τις ομάδες τους (4-5 ατόμων) παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επιεική δασκάλου και τελικά έδωσαν ένα δικό τους όνομα στον πίνακα.

Έτσι σύμφωνα με τους μαθητές τα πλεονεκτήματα του επιεική δασκάλου είναι ότι βάζει καλούς βαθμούς στους μαθητές του, έχει καλή σχέση μαζί τους, είναι συμπαθής, πείθει εύκολα, είναι συνεπής, έχει την εκτίμηση των μαθητών και τους δίνει ένα είδος ελευθερίας, είναι δάσκαλος φίλος κι όχι τιμωρός. Από την άλλη, όσο αφορά τα μειονεκτήματα της επιείκειας του δασκάλου, οι μαθητές είχαν αντικρουόμενες απόψεις για την φασαρία και την συμπεριφορά των μαθητών μέσα στην τάξη (κάποιες ομάδες το θεώρησαν μειονέκτημα ενώ άλλες θεώρησαν ότι η επιείκεια δεν σχετίζεται με τη φασαρία), ωστόσο συμφώνησαν στο ότι οι μαθητές δεν θα πάρουν τα κατάλληλα εφόδια, εκμεταλλεύονται την καλή σχέση με τον δάσκαλο, δεν τον παίρνουν στα σοβαρά οι μαθητές του ενώ συνέπειες της επιείκειας είναι ακόμα και η ακαταστασία και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τέλος οι τέσσερις ομάδες των μαθητών έδωσαν ένα όνομα στον πίνακα:
     Η επικινδυνότητα που μπορεί να προκαλέσει η επιείκεια
     Η επανάσταση των παιδιών
     Η επιείκεια αγνοείται
     Όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια

Την δεύτερη διδακτική ώρα οι μαθητές αφού είδαν το απόσπασμα της ταινίας Good Will Hunting που επέλεξαν για το δεύτερο κριτικό ερώτημα προβληματίστηκαν στο θέμα, συζήτησαν με τις ομάδες τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την διάδραση μαθητή-καθηγητή στην ολομέλεια και κατέληξαν σε συμπεράσματα για την σημαντικότητα της αμφίδρομης προσπάθειας μαθητή-καθηγητή κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.


Στο τελευταίο στάδιο της μεθόδου δόθηκε χρόνος στους μαθητές να καταθέσουν εκ νέου τις σκέψεις τους μετά την παρέμβαση (την επομένη της εφαρμογής της δίωρης διδασκαλίας) και έγινε διερεύνηση των απόψεών τους. Ένας μαθητής έγραψε ότι η γνώμη του δεν άλλαξε μετά την εφαρμογή της μεθόδου, ενώ ένας δεύτερος ότι δεν θα ήθελε να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις. Ωστόσο για τους περισσότερους μαθητές λειτούργησε θετικά δίνοντας διαφοροποιημένες απαντήσεις σε σχέση με τις αρχικές απόψεις. Βέβαια η συνολική αποτίμηση αναμένεται να φανεί σε βάθος χρόνου από την καθημερινή συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ της καθηγήτριας και των μαθητών της.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη 1

Το σχέδιο διδασκαλίας που παρουσιάζεται αφορά την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στο θέμα της διάδρασης καθηγητή-μαθητή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από την πλευρά του διδάσκοντα η γράφουσα προσπάθησε να ανιχνεύσει τις απόψεις των μαθητών της σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρίσματα που συνθέτουν έναν καλό δάσκαλο και προχώρησε σε εφαρμογή της μεθόδου της «Μετασχηματίζουσας μάθησης μέσα από την Τέχνη». Ο απώτερος σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν να μπουν οι μαθητές στη θέση του δασκάλου, να τον συναισθανθούν, να καταρρίψουν στερεότυπα που ενδεχόμενα έχουν και τελικά να αναστοχαστούν κριτικά στο θέμα της αγαστής συνεργασίας μαθητή-καθηγητή.



Αρχικά και πριν την εφαρμογή της μεθόδου η καθηγήτρια έδωσε χρόνο 10’ στους μαθητές της να αναπτύξουν τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα: 
Ποια είναι η γνώμη σου για τον «καλό» δάσκαλο;
Με βάση όλες τις απαντήσεις των μαθητών διαμορφώθηκε η γενική εικόνα σχετικά με το προφίλ του καλού δασκάλου. Έτσι σύμφωνα με τους μαθητές ο καλός δάσκαλος δεν επιβαρύνει τους μαθητές του με πολλές εργασίες, είναι επιεικής, δεν είναι αυστηρός, έχει χιούμορ, βλέπει τις ανάγκες των μαθητών του, είναι υποστηρικτικός, ενδιαφέρεται για τον ψυχικό κόσμο των μαθητών του, επιβραβεύει τους μαθητές, κάνει το μάθημα με όρεξη, σκέφτεται σαν τον μαθητή, ενδιαφέρεται για την γνώση των μαθητών, είναι κοινωνικός. Ανάμεσα στα στερεότυπα που αναδείχθηκαν από την παραπάνω διαδικασία, επιλέχθηκαν αυτά της επιείκειας του δάσκαλου προς τους μαθητές αλλά και της υποστήριξης που τους παρέχει και διαμορφώθηκαν δύο κριτικά ερωτήματα:
1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα να είναι επιεικής ένας δάσκαλος με τους μαθητές του;
2. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις;
Στη συνέχεια έγινε επιλογή κατάλληλων έργων τέχνης για κάθε κριτικό ερώτημα όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα συσχέτισης:

Έργα τέχνης
Κριτικά ερωτήματα
1
2
x
x
x
x
x
x
x

Η επιλογή των τεσσάρων εικαστικών για το πρώτο κριτικό ερώτημα που αφορά την διερεύνηση του θέματος της επιείκειας του δασκάλου έγινε με κριτήριο να δουν οι μαθητές το θέμα σφαιρικά. Έτσι αυτό που θέλησε να πετύχει η επεξεργασία των συγκεκριμένων εικαστικών έργων ήταν να εξετάσουν οι μαθητές εκτός από την δική τους οπτική και αυτή του δασκάλου. Οι πίνακες που επιλέχθηκαν έχουν κεντρικό θέμα την τάξη ή την αταξία σε μια σχολική τάξη και με αφορμή τον κάθε πίνακα αναμένεται να συναισθανθούν οι μαθητές τον καθηγητή και να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το μέτρο στην επιείκεια που μπορεί να δείξει ο δάσκαλος διερευνώντας τις συνέπειές της όταν υπερβαίνει το μέτρο αυτό.
Για το δεύτερο κριτικό ερώτημα, που αφορά την υποστήριξη που αναμένει να έχει ο μαθητής από τον καθηγητή, επιλέχθηκαν ένα εικαστικό έργο, ένα ποίημα κι ένα απόσπασμα από κινηματογραφικό έργο. Το εικαστικό έργο έχει μόνο ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί ο μαθητής να υποθέσει ότι είναι είτε ο μαθητής είτε ο δάσκαλος και δείχνει την μοναξιά και άρα την άρνηση της υποστήριξης είτε του διδασκόμενου είτε του διδάσκοντα σε κάθε περίπτωση. Το απόσπασμα της ταινίας δείχνει την υποστήριξη του καθηγητή στον φοιτητή του η οποία ωστόσο φαίνεται να πέφτει στο κενό λόγω της αλαζονείας του δεύτερου. Τέλος το ποίημα του Καβάφη είναι ένας ύμνος στον δάσκαλο που διαπραγματεύεται όχι απλά την υποστήριξη του δασκάλου στον μαθητή αλλά και το όραμα που μπορεί να του εμφυσήσει.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σχέση εγγεγραμμένης γωνίας και της αντίστοιχης επίκεντρης

Μετακινώντας τις κορυφές Α, Β και Γ που βρίσκονται πάνω στην περιφέρεια του κύκλου αλλάζουν τόσο η εγγεγραμμένη γωνία BΑΓ όσο και η αντίστοιχη επίκεντρη γωνία ΒΟΓ. Ωστόσο η μεταξύ τους σχέση παραμένει η ίδια. Η εγγεγραμμένη είναι ίση με το μισό της αντίστοιχης επίκεντρης γωνίας.